Tema: Ny faglitteratur (uge 31, 2017)

07.08.17
Faglitteratur kan indeholde store læseoplevelser - og så lærer man noget samtidig!

Bemærk: Du kan reservere materialerne nederst på siden!

KOLONIERNES HISTORIE
FAGBOG
Danmarks kolonihistorie er vældigt meget oppe i medierne – ikke mindst her i 2017 hvor vi markerer salget af Dansk Vestindien. Gads forlag har udgivet en serie på 5 bind om ”Danmark og kolonierne”. Det er et stort anlagt, ambitiøst projekt som fagligt set præsenterer det ypperste. At det også er virkeligt flotte, indbydende udgivelser, gør ikke læseoplevelsen mindre. Der er massevis af illustrationer i form af kort, tegninger, malerier og fotografier. Hvert bind har flere forfattere, og det er med til at give flere perspektiver på et emne der stadig er stærkt debatteret: Skal vi vurdere fortiden på dens egne præmisser, eller skal vi forstå den ud fra vores egen tid? Serien her bidrager til en kvalificeret diskussion.
Danmark: en kolonimagt, Grønland, Indien, Vestafrika og Vestindien. Serien ”Danmark og kolonierne”

LEGENDARISK ARKITEKTUR
FAGBOG
Fra den forholdsvis nære historie skal vi nu helt tilbage til antikken og til noget som arkæologien til stadighed gransker i og grubler over. ”Antikkens 7 vidundere” beskæftiger sig, som titlen siger, med de syv menneskeskabte bygningsværker som vi har vidnesbyrd om fra utallige kilder, men som vi ikke har andre spor af end ruiner, fragmenter og torsoer. Babylons hængende Haver og Kheopspyramiden hører til de mest berømte, men alle gemmer de på fascinerende gåder. Fans af Game of Thrones vil i øvrigt genkende forlægget for Titanen på Braavos i Kolossen på Rhodos. Bogen er skrevet af fagfolk, men kan læses af alle der fanges af historie med en snert af legender og fantasi.
Antikkens 7 vidundere

PLADSENS KULTURHISTORIE
FAGBOG
Pladsen er et af byens vigtigste rum – Martin Zerlang kalder den endda ”byens hjerte”. Først og fremmest bruges pladsen ikke til transport, men er et sted man opholder sig og mødes. Helt fra antikken har den været demokratiets rum, men naturligvis også despoternes og diktatorernes. I dag bruges pladsen både repræsentativt og rekreativt. Zerlang viser os pladsens udviklingshistorie og ender i nutiden hvor der er indtrådt en slags krise: Parkeringspladserne og storcentrene på den ene side, massemedierne på den anden, gør at pladsen ikke længere er det vigtigste, demokratiske mødested. ”Byens hjerte – pladsens historie” er et stykke fascinerende kulturhistorie.
Byens hjerte – pladsens historie

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek.

Materialer
Reservér
  • Bog

Antikkens 7 vidundere

(2017)
Læs mere
Martin Zerlang: Byens hjerte - pladsens historie
Reservér
  • Bog

Byens hjerte - pladsens historie

Af Martin Zerlang (2017)
Læs mere