Tema: Nordiske romaner (uge 2, 2018)

08.01.18
2017 bød på mange medrivende nordiske romaner - her får du et bud på tre af de bedste.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

LIVET PÅ ØEN
ROMAN
Roy Jacobsens ”Hvidt hav” er en selvstændig fortsættelse til ”De usynlige”. Ingrid, hvis historie vi lærte at kende da hun var pige, er nu blevet 35. Hun bosætter sig atter på barndomsøen Barrøy, men roen forstyrres da omkomne fra en skibskatastrofe vælter ind over den lille ø. Der kommer dog også en enkelt levende russer som Ingrid helbreder og de forelsker sig i hinanden – uden at kunne tale sammen! Men selvom øen er langt fra de store krigsskuepladser, er nazisterne det aldrig, og Ingrid hjælper russeren på flugt. ”Hvidt hav” er en af 2017’s største læseoplevelser
Hvidt hav. Af Roy Jacobsen

EN UALMINDELIG KVINDE
ROMAN
I protest og som et eksperiment klipper 60 årige Flora sig helt korthåret, smider sin make-up og sine højhælede sko og begynder at gå i lange bukser. Hun rejser til Vestfjordene efter at være blevet først skilt og derefter fyret, og her møder hun Gudrun og Petra samt tre gæstearbejdere der synger guddommeligt. ”Havblik” er fyldt med stærke følelser, med handlekraftige kvinder, og så er det fascinerende at følge Floras udvikling. Det er et kærligt portræt af nogle helt almindelige, vakkelvorne personer som beskrives så man føler at man kender dem.
Havblik. Af Kristín Marja Baldursdóttir

SKÆBNESPOR
ROMAN
”Lyset bag dine øjne” kører i to spor: Det første følger Helena, der fødes blind i en lille nordfinsk by i 1940’erne, og som 9-årig sendes til Helsinki for at gå på blindeskole. Broderens søn Tuomas er bogens anden hovedperson. Som homoseksuel er det bedst at flytte til storbyen, så han tager til Helsinki for at uddanne sig. Romanen viser at nogle konflikter bare går igen fra generation til generation, uden at kunne løses. Det er en bog der tegner sine skikkelser tydeligt og hjertegribende og viser hvordan der ser ud inden i et fremmed menneske, og hvordan verden ser ud derindefra.
Lyset bag dine øjne. Af Tommi Kinnunen

Denne uges anbefalinger er skrevet af Christine Ellebæk Sørensen, Hammel Bibliotek.

 

Materialer