Tema: Nobelprisvindere i litteratur (uge 44, 2017)

30.10.17
Tre af dem - inklusiv dette års vinder, Kazuo Ishiguro.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

NOBELPRISEN 2017
ROMAN
Årets Nobelpris i litteratur gik til den britiske forfatter Kazuo Ishiguro som de fleste nok kender for romanen ”Resten af dagen” (1989) og filmatiseringen med Anthony Hopkins i hovedrollen. Hans seneste roman er ”Den begravede kæmpe” fra 2015 hvor vi er tilbage i legendernes England efter kong Arthurs død. Dragen Querig sørger for at glemslens tåge ligger tungt over menneskenes hukommelse. Det ældre ægtepar Axl og Beatrice begiver sig ud for at finde deres forsvundne søn og de tabte minder fra deres lange samliv. ”Den begravede kæmpe” er både en fantasi, en kærlighedshistorie og en tidløs fortælling om krig og fred.
Den begravede kæmpe. Af Kazuo Ishiguro

NOBELPRISEN 1909
ROMAN
”Hr. Arnes penge” er blevet kaldt svensk litteraturs første thriller, men med Selma Lagerlöf som forfatter er den naturligvis meget mere end det. Vi befinder os i Bohuslän i 1500-tallet. Præsten Hr. Arne og hans familie bliver brutalt myrdet og hans penge stjålet. Kun den unge pige Elsalil undslipper med livet i behold, og hun kommer ved skæbnens mellemkomst på sporet af drabsmændene. Skæbnen vil dog at hun forelsker sig i en af dem, og hun står nu i den klassiske konflikt: Skal hun hævne forbrydelsen eller følge sit hjerte? Selma Lagerlöf skriver på én gang enkelt og storslået om kærlighed og hævn, troskab og straf.
Hr. Arnes penge. Af Selma Lagerlöf

NOBELPRISEN 1993
ROMAN
I ”En velsignelse” befinder vi os i Maryland i 1682.  Jacob Vaark forsøger at drive et lille landbrug uden at tage slaver, men det går ikke særlig godt. En dag tvinges han til, som betaling, at overtage slavepigen Florens. Historien fortælles gennem fire kvindestemmer: hustruen Rebekka, de indfødte tjenestepiger Lina og Sorrow samt Florens. Morrison kræver koncentration af læseren, men ”En velsignelse” er ikke lang, og man belønnes med en bevægende, barsk og vigtig historie om kultursammenstød, racisme og chauvinisme – og om de barmhjertighedsgerninger der udøves selv hvor vilkårene er hårdest.
En velsignelse. Af Toni Morrison

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm. Hadsten Bibliotek.

Materialer
Reservér
  • Bog

Den begravede kæmpe

Af Kazuo Ishiguro (2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Hr. Arnes penge : roman (Ved Anne Marie Bjerg)

Af Selma Lagerlöf (2004)
Læs mere
Reservér
  • Bog

En velsignelse

Af Toni Morrison (2010)
Læs mere