Tema: Mænd på kanten (uge 23, 2017)

06.06.17
Tre romaner hvor de mandlige hovedpersoner på forskellige måder har nået en grænse.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

HISTORIEN OM EN BIPERSON
ROMAN
Dag Solstad er en af Norges mest anerkendte forfattere, og i sin seneste roman på dansk ”Generthed og værdighed”, oversat med 23 års forsinkelse, viser han eksemplarisk hvordan store emner kan behandles på kort form. Gymnasielæreren Elias Ruklas føler sig langsomt mere og mere irrelevant i forhold til sit eget liv og det omkringliggende samfund. En dag knækker filmen, og efter et mindre sammenbrud går han rundt i Oslos gader og reflekterer over sin studietid, et ganske særligt venskab og et overraskende ægteskab. Ruklas er en kulturens og dannelsens dinosaur, men der findes en slags negativ i styrke i den satiriske kritik af det samfund der i virkeligheden ikke længere har brug for ham.
Generthed og værdighed. Af Dag Solstad

HEMMELIGEHEDER OG LØGNE
ROMAN
Philip Roths ”En menneskelig plet” er også en satire – dels over det amerikanske samfund i det hele taget, dels over det amerikanske universitetsliv i særdeleshed. Universitetsprofessoren Coleman Silk har været nødt til at forlade sin stilling på grund af en angiveligt racistisk bemærkning. Skandalen har været medvirkende til hans kones død, og han opsøger nu forfatteren Nathan Zuckerman, Philip Roths alter ego, med ønsket om at han skal fortælle hans historie. Silks livsfortælling viser sig at være mere fascinerende og fabulerende end Zuckerman havde troet. Roth spidder såvel den politiske korrekthed som forfaldet i det amerikanske undervisningssystem.
En menneskelig plet. Af Philip Roth

DET GUDDOMMELIGE PERSPEKTIV
ROMAN
I John Banvilles ”Uendelighederne” er stedet det irsk herresæde Arden House. Her ligger matematikeren Adam Godley for døden, og familien samles for at være hos ham i hans sidste tid. Familien tror han ligger i koma, men i virkeligheden ligger han og ser tilbage på sit liv. Så langt så godt. Men nu introducerer Banville den græske gudeverden: Hermes – Zeus’ søn, gudernes sendebud, købmændenes og tyvenes beskytter og den der leder de dødes sjæle til Hades – er historiens fortæller. ”Uendelighederne” er en finurlig, drilsk, ironisk roman hvor et alt andet end mønstergyldigt liv brydes i den guddommelige linse.
Uendelighederne. Af John Banville

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek.

Materialer
Dag Solstad: Generthed og værdighed : roman
Reservér
  • Bog

Generthed og værdighed : roman

Af Dag Solstad (2017)
Læs mere
John Banville: Uendelighederne
Reservér
  • Bog

Uendelighederne

Af John Banville (2014)
Læs mere