Tema: krig og kærlighed (uge 38, 2017)

18.09.17
Tre romaner hvor krigen griber skæbnesvangert ind i menneskers liv.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

HEMMELIGHEDER OG LØGNE
ROMAN
William Boyd er en gudsbenådet fortæller der har udforsket alle mulige genrer i sine romaner. Med ”Rastløs” har han skrevet en spionroman i traditionen fra Somerset Maugham, Graham Greene og John le Carré. Handlingen begynder midt i 1970’erne. Ruth er i tyverne og læser på universitetet i Oxford. Hendes mor Sally er indbegrebet af engelsk landsbyhygge, men efterhånden går det op for Ruth at Sallys fortid er alt andet end konventionel og hyggelig: Hun var russisk emigrant og blev i 1939 rekrutteret til den britiske efterretningstjeneste. Med sine skift mellem før og nu og sin optrævling af fortidens hemmeligheder, lægger ”Rastløs” sig smukt i traditionen af engelske spionromaner.
Rastløs. Af William Boyd

HVAD NU HVIS …
ROMAN
Kontrafaktisk historieskrivning er en underholdende og lærerig øvelse hvor man forestiller sig hvad der ville være sket hvis et bestemt begivenhedsforløb var faldet anderledes ud. Et af de mest populære emner inden for genren er Anden Verdenskrig og hvad der ville være sket, hvis nazisterne havde vundet – se f.eks. Len Deightons ”SS GB” (1978) og Robert Harris’ ”Fædrelandet” (1992). I ”Modstand” forestiller Owen Sheers sig at de allieredes landgang i Normandiet slår fejl, og den tyske hær går i land på britisk jord. I en afsidesliggende walisisk by forsvinder alle mænd, og kvinderne står alene da en tysk patrulje ankommer. Overlevelse kræver at begge parter nærmer sig hinanden, men krigen rykker tættere på, og tilliden mellem kvinderne og soldaterne er spinkel.
Modstand. Af Owen Sheers

TO SØSTRE
ROMAN
”Nattergalen” er den mindst ambitiøse af de tre romaner her og undgår ikke helt klichéerne. Til gengæld fortæller den en lettilgængelig, medrivende historie. Vianne og Isabelle er søstre, men så forskellige som dag og nat. Da tyskerne rykker ind i Frankrig, involverer Isabelle sig straks i modstandskampen, mens Vianne bliver i den lille by Carriveau og passer barndomshjemmet. Begge kvinder møder mænd som kommer til at spille en skæbnesvanger rolle for dem, og begge kommer de til at sætte alt på spil for at redde andres liv. En ”New York Times Bestseller” med et interessant kig ind i kvindernes krigshistorie.
Nattergalen. Af Kristin Hannah

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek.

Materialer
Reservér
  • Bog

Rastløs

Af William Boyd (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Modstand

Af Owen Sheers (f. 1974) (2008)
Læs mere
Kristin Hannah: Nattergalen
Reservér
  • Bog

Nattergalen

Af Kristin Hannah (2016)
Læs mere