TEMA - Klima

05.03.18
Klimaugerne løber af stablen fra d.13.3. - 24. marts, hvor initiativgruppen Klima Favrskov sætter fokus på emnet i samarbejde med flere andre.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

FREMTIDSFORTÆLLING
ROMAN
Et eksempel kan være denne satiriske klimaroman om kærlighed og fanatisme i en ikke så fjern fremtid, hvor klimaforandringerne er taget til: jorden sveder, havene stiger og sneen smelter. 22-årige Heidi gør rent på fødeafdelingen og sender lange blikke efter de nyfødte. På hospitalet møder hun Kenneth, som døjer med øget svedproduktion og er 2,5 meter høj. De forelsker sig og flytter på landet for at være selvforsynende og CO2-neutrale. Lykken synes at være inden for rækkevidde, men spørgsmålet er hvor langt man vil gå for at redde sig selv eller verden.
Den afskyelige. Af Charlotte Weitze

BILLEDSKØN DOKUMENTARFILM

DVD Den prisbelønnede film portrætterer den franske glaciolog og Antarktis-pioner Claude Lorius (f. 1932), som var den første som påviste den menneskelige aktivitets indvirkning på den globale opvarmning. Den er på samme tid en smuk naturfilm og et solidt og tankevækkende indspark i klimadebatten. Lorius’ forskning og opdagelser startede i 1956, og hans videnskabelige forudsigelser om det globale klima synes nu at blive virkelighed.  Isen smelter symbolsk, når vi følger den 82-årige glaciologs gensyn med Antarktis. Vi hører den indre dialog: "Jeg har set, at mennesket i løbet af en menneskealder har ændret jordens klima ved at brænde olie, træ og kul af. Jeg gik tusindvis af år tilbage for at sikre mig, at mine opdagelser ikke bare var naturens luner. Jeg gik grundigt til værks for at udrydde enhver rest af tvivl. Nu er jeg en gammel mand som desværre må konstatere at jeg fik ret. Alt det vi forudså er ved at ske nu".
Mellem himmel og is. Instrueret af Luc Jacquet

FN’S VERDENSMÅL
FAGBOG
På FN’s generalforsamling i 2015 vedtog alle verdens nationer 17 verdensmål for en bæredygtig omstilling. Målene skal være opfyldt senest i 2030. At der kunne opnås enighed mellem alle klodens lande var historisk skelsættende. Målene handler om miljø, sociale og økonomiske

forhold, for eksempel lyder et af målene, at alle nationale politikker skal integrere tiltag mod klimaforandringer. I denne vigtige og interessante antologi giver en række bidragydere deres danske vinkel på de 17 mål. "Bæredygtighedsmålene - inklusive klima - er ikke bare en fin opskrift på den gode fremtid. Det er også en melding om, hvor rablende galt det kan gå, hvis vi ikke ændrer kursen for den globale udvikling NU." Sådan konkluderer Mogens Lykketoft bl.a. i sit forord til antologien.
Bæredygtig global udvikling : FN's 17 verdensmål i et dansk perspektiv (33.106)

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.
Se flere af Favrskov Bibliotekernes anbefalinger her

Tags
Materialer