Tema: Klassisk jul (uge 49, 2017)

04.12.17
Nu er julen snart over os igen, og når det er allermest stressende, kan det være rart at skabe sig et rum af ro og fred.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

TONER TIL JULEDAGENE
CD
Den klassiske musik kan være en fremragende hjælp til at skabe sådan et rum, og bibliotekerne tilbyder stadig en lang række cd’er med klassisk julemusik. Händels ”Messias” er naturligvis den store favorit, men i begejstring over den må vi ikke glemme Bachs fantastiske ”Juleoratorium”, en samling af seks kantater som komponisten skrev til julens helligdage. Der er en inderlighed og ro over Bachs musik som ikke findes hos andre komponister. Favrskov Bibliotekerne har hele tre forskellige indspilninger der alle kan anbefales.
Juleoratorium af J.S. Bach (forskellige indspilninger)

EN BAROK JUL
CD
”De fire årstider” er stadig Vivaldis mest populære værk – fire violinkoncerter sat sammen med årstiderne som tema. Men Vivaldi skrev en helt enorm mængde koncerter ud over disse fire, blandt dem en julekoncert for strygere, ”Il riposo – per il Santissimo Natale”. Den kan høres på en cd, ”Christmas Concertos and Cantatas”, der også indeholder Corellis berømte julekoncert samt julekantater af Scarlatti og Telemann. Det hele bliver spillet med energi og lethed af Collegium Musicum 90 under Simon Standages ledelse. Barokmusik når den er allermest melodisk og indtagende.
Christmas Concertos and Cantatas. Med Collegium Musicum 90

SÅ ENGLENE SYNGER
CD
“Angels” er titlen på en cd hvor alletiders største sopraner synger julemusik fra forskellige tider og forskellige lande. Det er virkeligt dejlige stemmer – heriblandt Renée Fleming, Kiri Te Kanawa, og Angela Gheorghiu – og de synger alle de kendte stykker: Schuberts ”Ave Maria”, Händels ”I know that my reedemer liveth”, ”O come all ye faithful”, ”Hark! The herald angels sing”, og mange flere. Hvis du ikke er vant til lyden af klassiske sangere – eller indtil nu bare ikke har brudt dig om den! – kan denne cd også fungere som en god introduktion.
Angels. Christmas With the Great Sopranos (diverse sangere)

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek.

Materialer
Reservér
  • Cd (musik)

Juleoratorium, BWV 248 (Harnoncourt)

Af Johann Sebastian Bach (2007)
Læs mere
Reservér
  • Cd (musik)

Christmas concertos and cantatas

(2008)
Læs mere
Reservér
  • Cd (musik)

Angels

(2008)
Læs mere