Tema: Kaffe

13.03.23
Næste runde af livestreamede naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet, som kan opleves på Hinnerup Bibliotek og flere andre steder i kommunen den 21. marts, handler om noget så på én gang dagligdags og eksotisk som kaffe.

For kaffeelskerne

Fagbog: "Når kaffen er brygget helt rigtigt er der tale om en guddommelig oplevelse". Sådan står der bag på bogen, og det opsummerer meget godt bogens indhold. Er du amatørbarista på jagt efter den perfekte kaffeoplevelse, så er denne bog lige noget for dig. Indledningsvis beskrives kaffens historie, kafferistning samt valget af bønner. Endelig kommer selve kaffebrygningen, hvor der beskrives flere forskellige bryggemetoder lige fra stempelkander til coldbrew. Teksten er velformuleret og velskrevet, og man fornemmer virkelig, at bogen brænder for den gode kaffe. Opskrifterne er nemme at følge, og med det medfølgende billedmateriale er det svært ikke at ramme plet.

Kaffe, kaffe, kaffe. Af Bentax

Kaffe som metafor

Fagbog: Afhængigt af sammenhængen kan ”en kop kaffe” betyde alt muligt, hvilket forfatteren til denne bog – tidligere folketingsmedlem og stifter af organisationen ”Brobyggerne” -  har illustreret ved at opfinde begrebet ”dialogkaffe”, som er hendes betegnelse for åben, anerkendende samtale, også med de personer man er allermest uenig med – uanset hvad man indtager imens. Inspirationen fik hun efter selv at have modtaget masser af hadbeskeder og opdaget, at hun også selv havde fordomme i forhold til afsenderen. Bogens råd og redskaber kan bruges i nærmest enhver sammenhæng, hvor mennesker møder hinanden med stejle, modstridende holdninger og fastlåst dialog.

Tak for kaffe. Af Özlem Cekic

Hvordan virker kaffe?

Børnefagbog: Med sit udgangspunkt i 10 hverdagsemner er denne bog et fornemt eksempel på naturvidenskabelig formidling for nysgerrige børn fra ca. 11 år. I forordet siger forfatteren – der også er kendt som musiker – at naturvidenskab ikke er kold og logisk, men har en smuk, spændende og af og til ret gakket historie at fortælle. Han opfordrer børn til at se sig omkring – der er mysterier og historier over det hele. Og så fortæller han bl.a. om bussemænd, pattedyr der lægger æg og at kaffe virker opkvikkende pga. indholdet af koffein.
Hvad er et æg? Af Johan Olsen

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. 

Tags