Tema: Havets kæmper (uge 35, 2017)

28.08.17
Hajer og hvaler er et evigt fascinerende dyr – stadig imponerende og gådefuldt selvom vi ved en masse om det.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

LIVET I HAVET
FAGLITTERATUR
”Havbogen” af Morten A. Strøksnes er næsten lige så gådefuld som det dyr den, blandt andet, handler om. Bibliotekerne har valgt at kategorisere den som en fagbog, men den er også en erindringsbog og måske – et eller andet sted – en slags roman. Udgangspunktet er Strøksnes og hans vens brændende ønske om at fange en grønlandshaj. Herfra vokser historien i alle mulige retninger, over fire årstider og alle slags vejrlig. Indimellem er der fascinerende, essay-lignende passager om alt det vi ved og ikke ved om havet.
Havbogen. Af Strøksnes, Morten A.

BESAT AF EN HVAL
ROMAN
Den store klassiker, når det gælder historier om hvaler, er naturligvis Herman Melvilles mastodont af en roman, ”Moby Dick”. Historien fortælles af den unge Ishmael, der tager hyre på hvalfangerskibet Pequod. Pequods kaptajn Ahab er besat af at jage den hvide hval, der destruerede hans forrige skib og tog hans ene ben. ”Moby Dick” blander realisme, myte og allegori til en storslået fortælling. Kaptajn Ahab er en af disse tragisk-dæmoniske figurer, som 1800-tallet yndede at beskrive – tænk for eksempel på Faust, Den flyvende Hollænder og Kaptajn Nemo i ”En verdensomsejling under havet”.
Moby Dick. Af Herman Melville

EN MODERNE FABEL
BØRNEBØGER
Hvis talen falder på hvaler og dansk litteratur, er det umuligt at komme uden om Bent Hallers børnebøger. Først og fremmest er der ”Kaskelotternes sang”, en slags moderne dyrefabel fortalt fra hvalernes synsvinkel. Det er en alvorlig historie om menneskets ødelæggende indvirkning på sine omgivelser: nedslagtning af dyrene, giftdumpning og forurening – med andre ord en bog for de lidt større børn. For de yngre er der ”Samson og Sally”, som findes som animationsfilm, billedbog og lydbog. Den handler om kaskelot-ungerne Samson og Sally – og i øvrigt endnu engang om jagten på den legendariske hvide hval Moby Dick.
Kaskelotternes sang og Samson og Sally. Af Bent Haller

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek.

Materialer
Morten A. Strøksnes: Havbogen
Reservér
  • Bog

Havbogen

Af Morten A. Strøksnes (2017)
Læs mere
Herman Melville: Moby Dick (Ved Flemming Chr. Nielsen)
Reservér
  • Bog

Moby Dick (Ved Flemming Chr. Nielsen)

Af Herman Melville (2011)
Læs mere
Bent Haller: Kaskelotternes sang (Ill. Lea Letén)
Reservér
  • Bog

Kaskelotternes sang (Ill. Lea Letén)

Af Bent Haller (2016)
Læs mere