Tema: Fortællinger fra Irland (uge 40, 2017)

02.10.17
Tre romaner der fører os ind i Irland før og nu.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

ET TEGN FRA GUD?
ROMAN
Vi befinder os i midten af 1800-tallet i det fattige Irland. Sygeplejersken Elisabeth Wright, der er uddannet af Florence Nightingale, får til opgave at undersøge et tilfælde i en afsides flække hvor en elleveårig pige har indledt en religiøs faste for at formilde Gud. I fire måneder har hun levet uden at tage næring til sig, og troende er begyndt at valfarte til dét de opfatter som et mirakel. Snart er Elisabeth, kaldet Lib, viklet ind i et kompliceret psykologisk magtspil i det lille, klaustrofobiske samfund. Emma Donoghue blev berømt for sin debutroman ”Rum” (2010) der siden blev filmatiseret. ”Underet” er en værdig efterfølger, en spændende og gribende fortælling om tro og tvivl, videnskab og overtro.
Underet. Af Emma Donoghue

SKOVENS DYBE, STILLE RO
ROMAN
Maeve Binchy har mange trofaste læsere af sine skildringer af Irland og irere før og nu. ”Hvidtjørneskoven” er, alt efter hvordan man ser på den, enten en kollageroman eller en novellesamling med en rød tråd. Bogen skildrer livet i den søvnige lille irske landsby Rossmore hvor der vendes op og ned på alt da der skal anlægges en stor omfartsvej. Midt på ruten ligger Skt. Annas helligkilde hvor søgende og ulykkelige sjæle i umindelige tider har søgt hen. Binchy lader en lang række stemmer, centreret omkring den stedlige præst Fader Flynn, komme til orde, og det kommer der både tragiske og komiske historier ud af. Bogen kan læses i ét stræk eller, måske med fordel, i mindre portioner.
Hvidtjørneskoven. Af Maeve Binchy

PORTRÆT AF EN KVINDE
ROMAN
I ”Nora Webster” følger vi titelfiguren i hendes tre første år som enke. Nora er i chok efter mandens død og lever som en fremmed i sit eget liv. Det lille samfund hun bor i, er både en forbandelse og en velsignelse. Alle véd alt om alle, hvilket kan være frygteligt klaustrofobisk, men der er også støtte i det sikre fællesskab. I stil med f.eks. John Williams’ ”Stoner” er der ikke megen ydre handling i Tóibíns roman, men derimod en langsom afdækning af en personlighed og erkendelsen af at de fleste mennesker er mere komplekse end vi lige går rundt og tror. Således også Nora Webster der ikke bare er en grå kontormus, men en person med en stærk vilje og mange talenter.
Nora Webster. Af Colm Tóibín

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm.

Materialer
Reservér
  • Bog

Underet

Af Emma Donoghue (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Hvidtjørneskoven

Af Maeve Binchy (2007)
Læs mere
Colm Tóibín: Nora Webster
Reservér
  • Bog

Nora Webster

Af Colm Tóibín (2015)
Læs mere