Tema: Fortællinger fra det gamle Wien (uge 41, 2017)

09.10.17
Wien omkring år 1900 er et af den moderne verdens arnesteder - noget der også har inspireret romanforfatterne.

NB: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

PÅ KANTEN AF KRIGEN
ROMAN For et par uger siden anbefalede jeg ”Rastløs” af William Boyd, og nu dukker forfatteren op igen, denne gang med ”Venter på solopgang” (2012), en roman der veksler scenen mellem Wien, London og Geneve. Boyd er en fantastisk fortæller der favner mange genrer. Også i denne roman blander han lystigt spænding, komik, kærlighed og psykologisk portræt. Lysander Rief er en engelsk skuespiller der i 1913 opsøger en østrigsk psykolog for at få løst op for et barndomstraume. Det bliver dog ikke psykologen, men en billedskøn kvinde der forløser ham, og snart befinder han sig ikke bare under anklage for voldtægt, men vikles ind i spionage for sit fædreland. En fabulerende fortælling der samtidig giver et fascinerende billede af en forsvunden ”verden af i går”.
Venter på solopgang. Af William Boyd

DETEKTIV OG PSYKOLOG
ROMAN
Der er også spænding i Frank Tallis’ ”Døden i Wien” (2010). Oplægget er en klassisk mordgåde: Et berømt medie myrdes i Wien i begyndelsen af 1900-tallet. Hun findes skudt, men kuglen er borte, og døren er låst indefra. Kriminalinspektør Oskar Rheinhardt søger hjælp hos sin ven, psykoanalytikeren Max Liebermann, og sammen arbejder de sig frem gennem et net af løgne og forbrydelser. Frank Tallis har skrevet en rigtig periodekrimi hvor læseren føres ind i Wien omkring 1900 og sågar møder historiske personer som Freud, Klimt og Mahler.
Døden i Wien. Af Frank Tallis

STORHED OG FALD
ROMAN
Vi skal også lige runde en klassiker: Joseph Roths ”Radetzkymarch” (1932). Den unge løjtnant Josef Trotta redder Kejser Franz Josefs liv, gøres til helt og adles til friherre Trotta von Sipolje. Dette er stjernestunden for familien Trotta, og herefter kan det næsten kun gå nedad. Romanens egentlige hovedperson er sønnesønnen, den fallerede antihelt Carl Josef. Vi følger ham rundt i det store rige i diverse militærforlægninger, oplever de endeløse mudderveje, vinterkulden, de ubrydelige rutiner og det strikse militærkodeks. Til sidst er det kun uniformen der holder sammen på den ulykkelige løjtnants tilværelse. Til sidst – i 1916, før den gamle verden går under –tilstås han dog en audiens hos den døende kejser. Med sin ironisk-elegiske tone er ”Radetzkymarch” et sprogligt og fortællemæssigt mesterværk.
Radetzkymarch. Af Joseph Roth

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek.

 

Materialer
William Boyd: Venter på solopgang
Reservér
  • Bog

Venter på solopgang

Af William Boyd (2014)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Døden i Wien

Af Frank Tallis (2010)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Radetzkymarch

Af Joseph Roth (2011)
Læs mere