TEMA - Første verdenskrig

27.11.18
I denne måned er det 100 år siden, første verdenskrig sluttede. Favrskov bibliotekerne anbefaler 3 bøger om emnet.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

I KRIG OG KÆRLIGHED
ROMAN
Mærkedagen markeres på forskellig vis, bl.a. har den første danske spillefilm om emnet haft biografpremiere. Normalt tænker vi, at Danmark var neutral, men mange dansksindede fra Nordslesvig måtte kæmpe på tysk side, da Sønderjylland jo var tysk på det tidspunkt. Filmen bygger på denne roman om Esben, der vender hjem til familien på orlov efter tre år med grufulde oplevelser på Vestfronten og beslutter sig for at desertere. Planen er egentlig at flygte til Ærø, men i stedet må han skjule sig på loftet på sin gård. Her bliver han vidne til, at den tysk officer flytter ind hos hans unge kone og deres lille søn.
Karsten Skov: Knacker

MED MOR TIL FRONTEN
ROMAN
Den sønderjyske forfatter Erling Jepsen tager ligeledes emnet op i sin nyeste roman. Den handler om Erna, der klæder sig ud som mand og tager til fronten sammen med sin søn Kalle, da han bliver indkaldt – Kalle kan nemlig dårligt klare sig uden sin mor. Med underfundig humor fortælles om Ernas bidrag til, at tyskerne taber krigen. Erna er en herlig figur, og selv om det vrimler med usandsynligheder er det en vellykket roman, hvor humor og menneskevarme står i kontrast til krigens uhyrligheder, der bliver lyslevende for læseren.
Erling Jepsen: Erna i krig

BREVE FRA EN DANSKER PÅ VESTFRONTEN
BIOGRAFI
Kresten Andresen var indkaldt dansk nordslesviger, som skrev dagbøger og breve hjem, indtil han forsvandt sporløst i skyttegravene ved Somme 1916. Bogen fremstår trods de 100 år forbavsende letlæst med nutidsøjne, og Kresten fortæller velformuleret og eftertænksomt om samværet med andre fra mindretallet, krigens dagligdag i kamp og i baglandet og samværet med franske civile. Bogen giver et fint billede af krigens vilkår og forholdet til de tyske kammerater og overordnede, alt sammen ud fra en sønderjydes tanker i den påtvungne uniform.
Kresten Andresen: Krestens breve og dagbøger : en dansker på vestfronten i Første Verdenskrig (99.4)

Flere bøger med samme emne kan findes i bibliotekets lille litteraturliste med romaner, breve og erindringer fra 1. verdenskrig.

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration her eller i listen ”I krig og kærlighed – romaner, breve og erindringer. En litteraturliste med flere oplevelser fra 1. verdenskrig.”

Materialer