Tema: Digterliv (uge 37, 2017)

11.09.17
Samlivet med forfattere er ikke altid en dans på roser. Tre bøger fortæller om livet med digterne og digtningen.

Bemærk: Du kan bestille materialerne nederst på siden!

KVINDERNES HISTORIER
ROMAN
I ”Poeternes hustruer” (2017) lader David Park tre kvinder komme til ord. De er gift med henholdsvis engelske William Blake, russiske Osip Mandelstam og en fiktiv, nutidig irsk digter. De tre kvinder fortæller naturligvis om deres kunstnermænd, men deres historier bliver først og fremmest portrætter af dem selv – kvinder der på en måde står i skyggen af deres mænd, men som samtidig er deres muser og uundværlige støtter. Mest dramatisk er nok historien om Nadezjda Mandelstam som følger sin mand under Stalin-styrets totalitære, grusomme stikkersamfund, og som selv udgiver to fremragende erindringsbøger. Men alle tre historier er interessante, bevægende og fremragende tænkt og skrevet.
Poeternes hustruer. Af David Park

ET STORMFULDT FORHOLD
ROMAN
Paula McLains "Madame Hemingway" (2013) lå længe på de amerikanske bestsellerlister. Den handler om Hadley Richardson, Hemingways første kone, som møder forfatteren i Chicago i 1920 hvor han er ganske ung og hun små otte år ældre. Inden de skilles i med stor bitterhed i 1927 ligger bohème-årene i Paris hvor han ved talrige lejligheder vækker hendes jalousi og til sidst forlader hende for en anden kvinde. Romanens sympati ligger hos titelfiguren, mens den berømte forfatter fremstilles som lidt af et dumt svin. Den skal med andre ord læses som en underholdende, velfortalt roman og ikke den endegyldige sandhed om hovedpersonernes forhold.
Madame Hemingway. Af Paula McLain

ERINDRINGSMOSAIK
ERINDRINGER
Musikeren og forfatteren Patti Smith har aldrig stået i skyggen af nogen. Ud over sin musik og vigtige rolle i New York-punken, har hun også et større forfatterskab bag sig. Hendes erindringsbøger er oversat til dansk, og den nyeste af dem er ”M Train” fra 2015. Sorgen over tabet af mennesker hun har elsket – ægtemanden Fred og moderen – skinner igennem i store afsnit af bogen, men der er også lysere toner i de mosaikagtige beskrivelser af hendes liv før og nu. Bogen er samtidig en hyldest til andre musikere og digtere, til bøger hun har læst, og favoritsteder på kryds og tværs i verden, hvilket dokumenteres af de fotografier som hun selv har taget.
M Train. Af Patti Smith

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm og Mie Henriksen, Hadsten og Hammel Biblioteker.

Materialer
Reservér
  • Bog

Poeternes hustruer

Af David Park (2017)
Læs mere
Paula McLain: Madame Hemingway : roman
Reservér
  • Bog

Madame Hemingway : roman

Af Paula McLain (2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

M Train

Af Patti Smith (2015)
Læs mere