Netbaser

Her finder du en oversigt over en lang række informationsdatabaser der er tilgængelige på nettet.

De fleste af netbaserne og hjemmesider kan du få adgang til hjemmefra, enten direkte eller ved at logge ind med dit CPR- eller lånernummer og pinkode. Enkelte af baserne er kun tilgængelige fra biblioteket.

EMNEOVERSIGT OVER NETBASER OG HJEMMESIDER

OPSLAGSVÆRKER
AVISER OG TIDSSKRIFTER
BIOGRAFI
ERHVERV/GEOGRAFI/STATISTIK
HISTORIE
LITTERATUR/FORFATTERE/INSPIRATION
LÆR IT PÅ NETTET
MEDICIN/SUNDHED
NATUR/VIDENSKAB
RELIGION/TRO
SAMFUND/LOVGIVNING/FORBRUGERINFO.
SPROG
TEORIUNDERVISNING/KØREKORT
 

Opslagsværker

Den Store Danske Encyclopædi
Er et gratis online-leksikon fra Gyldendal. Leksikonet skabes i samarbejde med dets brugere.    
Frit tilgængelig

EMU – Danmarks undervisningsportal
Indholdet på EMU er produceret og kvalitetsbedømt af EMUs redaktører der sørger for at indholdet lever op til de faglige mål for undervisningen.
EMU til grundskolen
Gymnasiale uddannelser
Frit tilgængelig

Faktalink

Faktalink er en samling af elektroniske artikler om aktuelle og samfundsrelevante emner af bred interesse. Her finder man artikler om alt inden for sport, kultur, historie, politik, IT, trends, medier og meget mere.
På biblioteket

Leksikon for det 21. århundrede

Et alternativt dansk leksikon som en større kreds af forfattere har arbejdet på siden 1998. NB: Leksikonet er ikke neutralt. I følge forfatterne søger de at komme med forskellige bud og fortolkninger på de begreber, der behandles.
Frit tilgængelig

Aviser

Infomedia
Infomediaindeholder artikler fra en lang række danske aviser, magasiner, tidsskrifter og nyhedsbureauer. Du kan få direkte adgang til infomedia på bibliotekets pc'er eller på www.bibliotek.dk. Læs om hvordan du får adgang til artikler og anmeldelser via www.bibliotek.dk.
På biblioteket eller via www.bibliotek.dk

Digital Artikelservice
Favrskov Bibliotekerne kan nu tilbyde alle brugere Digital Artikelservice. På bibliotek.dk bestiller du artikler fra danske tidsskrifter og magasiner mærket med ’KOPISERVICE’. Du får adgang til artiklen via et link i din mailboks, hvor du kan downloade artiklen. Læs mere om digitale artikler.


Biografi

Dansk Biografisk Leksikon
Leksikonet har artikler om såvel danskere som udlændinge der har ydet en betydelig indsats for dansk samfundsliv og kultur. Medtaget er desuden danskere hvis indsats har ligget i udlandet.
Frit tilgængelig

Kvinfo – Dansk Kvindebiografisk Leksikon
Et leksikon med 1924 biografier om Danmarks mest betydningsfulde og berømte kvinder fra middelalderen til i dag.
Frit tilgængelig

Weilbachs Kunstnerleksikon
Weilbach. Dansk Kunstnerleksikon (Weilbachs Kunstnerleksikon) er et traditionsrigt opslagsværk hvis 4. udgave rummer knap 8.000 danske billedkunstnere og arkitekter samt udenlandske kunstnere med tilknytning til Danmark.
Frit tilgængelig

Erhverv/ Geografi/ Statistik

Europa World Plus
Verdens lande i tekst og tal. Omfattende engelsksproget base med store, uddybende artikler om verdens ni regioner, internationale organisationer samt beskrivelser af alle de enkelte lande, herunder statistik.
Frit tilgængelig

Statistikbanken – Danmarks Statistik
Statistikbanken indeholder officiel, detaljeret statistik over det danske samfund. Den er gratis at bruge og data kan gemmes i mange filformater og vises som diagrammer eller landkort.
Frit tilgængelig

Historie

Danmarkshistorien.dk
Danmarkshistorien.dk indeholder historier om og kilder til Danmarks historie fra oldtiden til i dag. Siden er udarbejdet af historikere, arkæologer og andre forskere fra Aarhus Universitet.
Frit tilgængelig

Dansk Center for Byhistorie – Den Digitale Byport
Den Digitale Byport er den direkte adgang til databaser og præsentationer af de danske byers historie med hovedvægt på perioden 1600-1900.
Frit tilgængelig

Danske Kirker
Detaljerede og illustrerede beskrivelser af Danmarks kirkebygninger, deres kalkmalerier, inventar og gravminder. Bogværket Danmarks Kirker har været under udgivelse siden 1933 og fylder i dag 57 bind med mere end 37.000 sider. Værket er nu under digitalisering. Indtil videre er kirker i de tidligere Ringkøbing, Århus, Vejle, Odense, Svendborg, Maribo og Bornholms amter tilgængelige. Hjemmesiden indeholder 14.000 sider der dækker 509 kirker, kapeller, kirkesale og kirkegårde.
Frit tilgængelig

Historie-online
Dette site bringer seneste nyt om dansk historie, arkæologi, etc. Du finder også artikler om aktuelle temaer, slægtsforskning, udstillinger og sæder og skikke. Historie-online drives af Dansk Historisk Fællesråd.
Frit tilgængelig

Illustreret Tidende
Tidskriftet Illustreret Tidende udkom fra 1859 til 1924 og tilbyder os i dag enestående skildringer af samtiden. Der er nyheder, aktuelle oplysninger, litterært stof og underholdning af høj værdi. Bladet var unikt for sin tid, og er i dag en vigtig historisk kilde.
Frit tilgængelig

Middelaldertekster på nettet

Danske tekster fra middelalderen i tekstkritiske udgaver. Materialet dækker perioden 1300-1515 og giver eksempler på forskellige genrer, håndskrifttyper og tryk. Teksterne er alle forsynet med tekstkritiske noter og kan for en stor dels vedkommende også læses som digitale fotos. Til alle tekster findes indledninger om den litteratur- og kulturhistoriske baggrund, og til manuskripterne findes desuden håndskriftbeskrivelser.
Frit tilgængelig

Rejser i Historien
Websitet Rejser i Historien er en virtuel tilbygning til museer og kulturinstitutioner i Østjylland. Her kan man tage på rundrejse i Østjyllands spændende historie og opleve seks fortællinger fra forskellige kulturinstitutioner i området.
Frit tilgængelig

Litteratur/ Forfattere/ Inspiration

Bibliografi.dk
Der kan søges på enkelte forfattere eller via en tidstavle. Tidstavlen er især brugbar til at finde titler fra en bestemt litterærperiode. Det er også muligt at søge på titler fra et bestemt land.
Frit tilgængelig

Bogrummet.dk
Her finder du anmeldelser og forfatterportrætter - gammel som ny litteratur - skrevet af læserne selv.

Bookeater - Unge skriver om engelsksprogede bøger
Få gode tips til de bedste bøger i de genrer du elsker.
Du kan også selv anmelde bøger og indsende dine egne noveller.
De anmeldte bøger er engelsksprogede men selve anmeldelserne er på dansk
Frit tilgængelig

Dansk lokalbibliografi
Indgang til litteratur om lokaliteter i Danmark. Henviser både til trykte værker og internetsider.
Siden har desuden en god linksamling relevant i forbindelse med slægtsforskning.
Frit tilgængelig

Epoke
Epoke omhandler et udvalg af romankunstens resultater fra 1800-tallet
Sitet tilbyder en introduktion til det enkelte forfatterskab, og den periode det formes af. Forfatterportrætterne er således en kombination af periode- og værkfortolkning.
Epoke henvender sig til alle, der interesserer sig for dansk litteratur- og kulturhistorie.
Frit tilgængelig

Forfatterweb
Elektroniske forfatterportrætter for børn og voksne
På biblioteket

Kalliope.dk
Kalliope er en database der indeholder ældre dansk lyrik samt biografiske oplysninger om danske digtere.
Databasen indeholder kun lyrik af digtere der har været døde i mere end 70 år, og deres værker derfor er blevet ”offentlige ejendom”.  Alle materialerne i databasen kan derfor bruges frit.
Det er muligt at søge på: ”digtere”, ”værker”, ”digte” samt læse baggrundsmateriale.
Frit tilgængelig

Krimisiden.dk

Her kan du få styr på rækkefølgen på din yndlings krimiserie, søge via hovedpersoner eller læse om forskellige krimiforfattere.
Frit tilgængelig

Litteraturpriser.dk 
Lister over modtagere af div. litteraturpriser og andre anerkendelser
Frit tilgængelig

Litteratursiden
Litteratursiden er for alle, der vil inspireres til gode læseoplevelser, diskutere litteratur og blande sig i den litterære debat. Siden opdateres løbende med anbefalinger af aktuelle bøger, ligesom Litteratursiden.dk hver måned præsenterer et tema med dertilhørende litteraturliste og quiz. Derudover kan man læse om danske og udenlandske klassikere, og man kan stifte bekendtskab med litteraturhistoriske perioder.
Frit tilgængelig

Nordisk Kvindelitteraturhistorie
For første gang præsenteres 1000 års kvindelitteraturhistorie fra Sverige, Norge, Danmark, Finland, Færøerne, Island, Grønland og Åland gratis på nettet.
Sitet henvender sig til alle alment litteraturinteresserede, såvel som studerende, undervisere og andre fagligt interesserede.
Frit tilgængelig

Lær it på nettet

E-kurser.nu
Lær it med biblioteket
eKurser.nu er en portal, der samler små kurser om hverdags-it.  Med kurserne kan du lære at udnytte services, som stilles til rådighed på internettet.
Frit tilgængelig

Medicin/ Sundhed

Minmedicin.dk
Min.medicin.dk er en hjemmeside om medicin, sygdomme og behandling skrevet i et lettilgængeligt sprog og er målrettet dig, der er patient, pårørende eller bare interesseret i medicin og sygdomme.
Frit tilgængelig

Netdoktor.dk
Oplysninger om sygdomme, lægemidler og undersøgelsesmetoder samt henvisninger til patientforeninger, læger, apoteker og sygehuse.
Frit tilgængelig

Patienthåndbogen
Patienthåndbogen har 3000 artikler om sygdom og sundhed og over 2000 tegninger, fotos, animationer og videoer. Speciallæger skriver og redigerer løbende alt indholdet.
Frit tilgængelig

Sundhed.dk
Sundhed.dk er det offentlige sundhedsvæsen på nettet
Du kan finde generel information om sundhed, sygdom og patientrettigheder fra det offentlige samt få adgang til en lang række personlige tjenester og data som fx din e-journal og medicinprofil.
Frit tilgængelig/ med NemId

Sprog

Den Danske Ordbog
Den Danske Ordbog beskriver ordforrådet i moderne dansk fra ca. 1955 til i dag. Den giver besked om ordenes stavning, bøjning, udtale, oprindelse, betydning og brug
Frit tilgængelig

Gyldendals Røde Ordbøger
Indeholder Gyldendals Røde ordbøger indenfor sprogområderne engelsk, tysk, fransk og spansk og svensk, Gyldendals store ordbog (dansk-tysk og omvendt) Vinterberg & Bodelsen (dansk-engelsk) og Kjærulff Nielsen (engelsk-dansk) samt Fag-og teknik ordbog (engelsk-dansk og omvendt).
Hjemmefra

Holberg ordbogen

Holbergordbogen beskriver hele Holbergs danske ordforråd og registrerer det enkelte ords betydninger, dets bøjningsformer samt de sammensætninger og faste forbindelser hvori det indgår
Frit tilgængelig

Jysk Ordbog

Jysk Ordbog udarbejdes ved Institut for Jysk Sprog´ og Kulturforskning, Aarhus Universitet.
Frit tilgængelig

KorpusDk

En omfattende samling tekster fra mange forskellige genrer. Teksterne er bearbejdet så man kan lave sine egne sproglige undersøgelser i materialet. Sammen med et stærkt søgeværktøj betyder det at man kan søge meget præcist efter eksempler på bestemte udtryk.
Frit tilgængelig

Moths ordbog -  Det danske sprog omkring år 1700

Moths Ordbog er en historisk ordbog der dækker det danske sprog omkring år 1700 – både skriftsproget og talesproget med mange faste udtryk. Dansk er i centrum, men følges af latinske forklaringer. Ordbogen indeholder 109.096 søgbare opslagsord. Den består af to dele: verbalordbogen og leksikonet.
Frit tilgængelig

Ordbog Over Det Danske Sprog
Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog der behandler dansk sprog fra 1700 til 1950.
Frit tilgængelig

Renæssancens sprog -
dansk og latin i perioden 1500-1700

En webbaseret ordbogs- og tekstbase om dansk og latin i perioden 1500-1700
Frit tilgængelig

Sproget.dk
Få styr på retstavning eller leg med det danske sprog. Sproget.dk indeholder vejledninger, oplysninger og svar på spørgsmål om det danske sprog.
Frit tilgængelig 

Natur/ Videnskab

Danmarks flora
Et digitalt opslagsværk, med fotos og beskrivelser af 529 danske vilde planter
Frit tilgængeligt

Fremtidsforskning.dk

Artikelbiblioteket hos fremtidsforskning.dk - Artikler om fremtidsforskning inden for en lang række emner udgivet af Selskabet for Fremtidsforskning.
Hjemmefra

FriViden.dk
FriViden lægger vejledende løsninger ud på gamle eksamensæt.
Matematik, fysik, biologi, kemi, naturgeografi
Frit tilgængeligt

Matlex

MatLex (MatematikLeksikon) indeholder en kort behandling af de matematiske emner, der behandles på AVU trin II og det gymnasiale niveau.
Frit tilgængeligt

Regneregler.dk
Regnereglers primære formål er at hjælpe grundskoleelever og deres forældre med matematik på en enkel og letforståelig måde.
Frit tilgængeligt

Scienceworld

Opslagsværk med artikler om Astronomi, fysik, kemi og matematik. Siden er engelsksproget.
Frit tilgængeligt

Tabel -og formelsamling (pdf-fil)
Folkeskolens afsluttende prøver i matematik
Frit tilgængeligt

Videnskab.dk

Et uafhængigt nyhedsmedie, der formidler nyheder om dansk og udenlandsk forskning.
Videnskab.dk præsenterer nyheder om aktuelle forskningsresultater, hvor indholdet spænder fra kultur til naturvidenskab og alt imellem.
Frit tilgængeligt

Religion/ Tro

Den danske salmebog
Den Danske Salmebog Online - et moderne website, hvor alle har adgang til salmebogens tekster og melodier. Med søgefunktioner kan man lede målrettet efter bestemte verslinjer eller andre oplysninger. Men man kan også bare klikke sig rundt på hjemmesiden og nyde den unikke samling af melodier og tekster.
Frit tilgængelig

Nordisk mytologi
Gyldendals leksikon fra 2009 om Nordisk Mytologi indeholder over 800 artikler om nordiske guder og jætter, mytologiske fortællinger m.m.
Frit tilgængelig

Samfund/ Lovgivning/ Forbrugerinformation

Borger.dk
Borger.dk er din indgang til hele det offentlige Danmark. Her kan du finde information og betjene dig selv over for det offentlige.
Frit tilgængelig

EU
Europa.eu er Den Europæiske Unions officielle internetportal og netsted. Den er et godt udgangspunkt, hvis man leder efter oplysninger fra EU's informations- og vejledningstjenester, men ikke kender EU's mange hjemmesider.
På sitet kan man finde generel information om, hvordan EU fungerer
de seneste EU-nyheder og information om arrangementer
link til mere information om EU på de specifikke hjemmesider for EU's institutioner og kontorer.
Frit tilgængelig

Familieadvokaten
Gratis råd og vejledning vedrørende de juridiske problemer, som opstår i hverdagen.
Frit tilgængelig

Forbrug.dk
En portal med offentlig forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ansvarlig for portalen.
Frit tilgængelig

Folketinget
Nyheder fra folketinget, oplysninger om folketingets medlemmer og folketingets partier samt generelle oplysninger om det danske demokrati.
Frit tilgængelig

Juraportalen
Læsevenlige artikler for studerende, forbrugere og advokater
Frit tilgængelig

Legatbogen

Legatbogen er et register over alle fonde og legater i Danmark.
Frit tilgængelig

Retsinformation.dk
Basen giver adgang til det fælles statslige retsinformationssystem. Fra retsinformation.dk kan du søge i alle love og alle regler (bekendtgørelser, cirkulærer m. v.), der udstedes af ministerierne og de centrale statslige myndigheder), og i Folketingets dokumenter.
Frit tilgængelig

Tænk

Forbrugerbladets online udgave med adgang til bladets tests.