Tema: Anklager

17.04.23
Mandag den 24.4. kan du i Inside møde Anne Birgitte Stürup, der fortæller om nogle af de over 100 nævningesager, hun har ført ved retten i løbet af sin 45-årige karriere som anklager ved de danske domstole.

Forbrydelse og straf

Biografi: Midt i tsunamien af ”true crime”-beretninger har Stürup skrevet en spændende og velgørende sober bog om nyere danske kriminalsager i den grove ende, set fra en statsanklagers side. Hun har i sin karriere ført mange spektakulære retssager (bl.a. mod ”Amagermanden”) med en konsekvent holdning om at sikre ofrenes vilkår bedst muligt. Man får også indblik i hendes opvækst og familieliv, hendes livssyn og baggrunden for karrierevalget som jurist. Gennemgangen af sagerne er skarp og et sjældent indsigtsfuldt indblik i retssager set fra anklagerside, dog stadig redeligt og objektivt. Bogen indeholder også et kapitel om strafudmåling og spørgsmålet om livstidsdom kontra forvaring.

På ofrenes side. Af Anne Birgitte Stürup

En grusom sag

Biografi: Den offentlige anklager Jakob Buch-Jepsen fortæller i samarbejde med journalisten Stine Bolther om en række uhyggelige sager. Han åbner bl.a. for sin personlige dagbog fra ubådssagen, hvor vi som læsere kommer tæt på sagens forløb og får et indblik i anklagerens arbejde. Sagens omfang var enormt, og han måtte tage fire hele flyttekasser med 49 ringbind med hjem for at forberede sig til sagen. Vi hører ligeledes om de personlige belastninger ved at være så tæt på ufattelige kriminelle handlinger og ofrenes pårørende. Det er en hudløst ærlig og stærk beretning om livet som anklager, hvor man får indtryk af en superdygtig og kompetent anklager, som heldigvis også giver rum til sine følelser som menneske.

Jeg som anklager. Af Jakob Buch-Jepsen

En pageturner

Krimi: Hvis vi bevæger os over i fiktionens verden har helten traditionelt været forsvareren, mens anklageren har været skurken. I denne retssalskrimi følger vi dog advokaten Kate Woodcroft, der får en opgave med at anklage en britisk toppolitiker for voldtægt (det britiske retssystem bruger private advokater som anklagere i visse sager). Langsomt og mange tilbageblik afdækkes et psykologisk drama, der ubarmhjertigt udstiller dele af den britiske overklasse. Historien byder samtidig på domestic noir og højaktuel #MeToo-debat i et underholdende plot med stærke beskrivelser af det politiske miljø, der giver læsningen tyngde og lødighed. Jyllandspostens anmelder udnævner bogen til en af de allerfineste krimier i disse år.

Skandalens anatomi. Af Sarah Vaughan

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. 

Tags