Forfatterstafetten
Cecilie Lind: Kvinders påtvungne selvbevidsthed står i vejen for begæret
I den prisbelønnede roman “Pigedyr” går Cecilie Lind helt tæt på en helt ung pige, et barn nærmest, der har sex med meget ældre mænd. Vi mødte Cecilie Lind til en samtale om bogen med det betændte emne, med hvilken Cecilie Lind vil belyse det kvindelige begær i en patriarkalsk kultur.
"Jeg har skrevet en karakter, der har brug for at blive set på, for at hun kan se sig selv. Det er kun er i den andens blik og især i mandens blik, at hun er i stand til at eksistere. Det skulle spejle den kulturelle idé om den unge kvinde som billede, og begæret efter hende."
Åsne Seierstad: Vi har stadig et ansvar for Afghanistan
“Afghanerne” går helt tæt på tre menneskers skæbne efter Talebans magtovertagelse i 2021: Den landflygtige kvindesagsforkæmper Jamila, Taleban-kommandanten Bashir, og den unge jurastuderende Ariana, for hvem fremtiden med ét synes håbløs. Vi mødte den norske journalist og forfatter Åsne Seierstad til en samtale om bogens tilblivelse og Vestens ansvar i forhold til Afghanistan.
”Er der en fremtid, er der noget som helst håb? Vi havde muligheden, vi var der i tyve år. Og jeg synes, der er alt for lidt debat om, hvad gjorde vi galt.”
Kim Blæsbjerg: De ansatte på Cheminova var tavse om forgiftning
Hold ud, ti stille, bliv ved. Det er tilgangen hos familierne i Kim Blæsbjergs nye roman “De bedste familier”, som går tæt på de personlige skæbner forbundet med kemikaliefabrikken Cheminova i 1950’erne. Vi mødte Kim Blæsbjerg til en samtale om det moderne velfærdssamfunds begyndelse, om Danmarkshistoriens største miljøskandale, og om den tavshedskultur i hjemegnen, som han med romanen vil gøre op med.
”Jeg tror, rigtig mange har tænkt: hvis jeg i ny og næ må tage en tur hjem på afgiftning og ligge der og lide, jamen så tjener det det højere mål, at mine børn får en bedre opvækst end jeg selv havde.”
Katrine Marie Guldager: Der skal være plads til vreden
”Birgithe med th” tegner et skarpt og bittersødt portræt af en kriseramt og kontrær kvinde i 50’erne. Forfatterstafetten møder Katrine Marie Guldager til en snak om den korte roman, som hurtigt strøg hurtigt til tops i boghandlernes top ti, da den udkom i januar i år. For hvad er der egentlig med Birgithe? Katrine Marie Guldager har et bud:
”Noget af det Birgithe med th opponerer imod, er det med, at der er nogle følelser, man helst ikke må have. Man må ikke bære nag, vel, og man må ikke være bitter, og man må ikke være offer.”
Kristian Himmelstrup: Vi kender kun glansbilledet af Louis Pio
Kristian Himmelstrup nuancerer vores rosenrøde syn på grundlæggeren af Socialdemokratiet. I Forfatterstafettens interview om romanen "Pio", som er nomineret til DR Romanprisen, fortæller han til Litteraturformidler Sarah Hvidberg, at Louis Pio langt fra kun var den politiske idealist og kvindesagsforkæmper, som vi kender.
Romanen følger Pio, da han bliver så meget en torn i øjet på magthaverne, at han til syvende og sidst bliver presset til at forlade landet. Men hvem havde troet, at Pios nye tilværelse i USA skulle forvandle ham til rendyrket kapitalist?
"Pio er et navn, der er stivnet lidt i historien. Det var i hvert fald sådan, jeg havde det, da jeg stødte på ham, mens jeg arbejdede med en biografi om J.P. Jacobsen, og så læste jeg lidt op. Og så blev jeg fascineret af alt det, der ikke stod."