DR Romanklubben

Så er den nye sæson af DR Romanprisen gået i gang, med Christine fra Hammel bibliotek ved roret. Følg med her på siden for de seneste opdateringer på den landsdækkende konkurrence. Du kan også læse mere om Årets DR Romanpris på Litteratursiden.dk

Stine Pilgaards roman 'Meter i sekundet' har taget læserne med storm. Den kvindelige fortæller flytter til Vestjylland sammen med sin kæreste. Parret et blevet forældre, og den kvindelige fortæller prøver at tilpasse sig i miljøet i de korte sætningers land, mens hun er på barsel og agerer hverdagsorakel på sin egen brevkasse. Pilgaards skrivestil er sprogligt overskud, suveræn timing og humor på højt plan. 

Malene Ravn har med 'Hvor lyset er' skrevet en gribende familiefortælling og et flot portræt af Carl Fischer, som er oldefar til hendes mand. Den går bag om kunstneren og former den betagende skildring, så blikket vandrer mellem lyset og de mørke skyggesider.

 

Stine Askov er nomineret til DR Romanprisen 2021 for 'Katalog over katastrofer'. Romanen diskuteres i bibliotekernes læseklubber og her på Litteratursiden i december 2020.
Katalog over katastrofer handler om Bengt, der forsøger at forberede sin 14-årige datter Helle på potentielle katastrofer, men det bliver i sig selv en katastrofe. Stine Askov siger om denne ekstreme form for opdragelse, at den giver mange fysiske færdigheder som at slås, skyde, og finde vej, men Helle mangler at lære at relatere til andre mennesker. 

Et stort tillykke til Carsten Müller Nielsen, der netop har vundet DR Romanprisen 2020, for romanen "De døde fylder dagene med en smag af mønter". For mange deltagere i Romanklubberne var Carsten Müller Nielsen en ny og eksperimenterende stemme, som de ikke kendte i forvejen. Nu har han vundet Romanprisen for en bog, som stiller skarpt på følgerne af Tjernobyl-ulykken.

Anna Elisabeth Jessen er nomineret til DR Romanprisen 2020 med sin debut Om hundrede år. Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd. 

Carsten Müller Nielsen er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'De døde fylder dagene med en smag af mønter'. Romanen kredser om den historiske Tjernobyl-ulykke i 1986.

Kristian Bang Foss er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'Frank vender hjem'. Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Kristian Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.

'Ophav' diskuteres i bibliotekernes læseklubber og her på Litteratursiden i januar. I Eva Tinds roman er Sui, Kai og Miriam nomader i deres eget liv og længes hver især efter svar på fundamentale spørgsmål: Hvor er min oprindelse? Hvad definerer mig? Hvad er alternativet? 

'De nærmeste' blev diskuteret i bibliotekernes læseklubber og her på Litteratursiden i december. Lotte Kirkeby kredser i sin gribende roman om sorg. 

Dy Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden. Romanen diskuteres i bibliotekernes læseklubber og her på Litteratursiden i marts.

Materialer