Om dette arrangement

Tid
15:30 - 17:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For alle
Andet

Bogreception

04.12.19
Karin Esmann Knudsen præsenterer sit pragtværk "Paradis på jord. Havernes Kulturhistorie"

Bogen udkommer d. 15. november på U Press, og kan købes til receptionen, hvor Hadsten Bibliotek byder på en forfriskning.

”Fremtidens have vil knytte sig til et nyt skønhedsbegreb”

I haver foldes menneskers drømme ud som et ’anderledes sted’ forskånet for tilværelsens sorger og bekymringer, et arkadien, et elysium, et levende paradis. Myten er velkendt, og dog må man undre sig: Hvorfor er paradisforestillingen specielt knyttet til en have? Meningen med at dyrke sin have har ændret sig gennem tiden fra middelalderens klosterhaver til nutidens urban gardening. Historisk har alt fra små rosenhaver til store romantiske landskabshaver været rum for religiøs fordybelse og kontemplation, for høvisk og erotisk kærlighed, for lærdom og anet sammenhæng mellem menneske og natur. Haven som begreb, dens historie og praktisk-sanselige dimension flettes i denne bog sammen med litteratur tilbage fra Augustins åbenbaringer over Jane Austens pittoreske landskaber og helt frem til moderne økopoesi og ny viden om planter i kunst, arkitektur og medieformidling, hvor herhjemme Søren Ryge Petersen, Signe Wenneberg, Rasmus Ejrnæs, Christian Yde Frostholm, Camilla Berner, Stig L. Andersson og andre inspirerer naturfølelse og hverdagsliv I haven. Det sker med visionen om et bæredygtigt samfund, der bygger på økologi, biodiversitet, grøn aktivisme og et genfortolket ideal om det aktive liv, vita activa.

”Haven som et anderledes sted kan ikke længere isoleres i lukkede enklaver, hvor en paradisisk tilstand af skønhed, kontemplation og meningsfuldhed momentvis kan erfares”, skriver Karin Esmann Knudsen, der har arbejdet på sin bog omhavernes kulturhistorie gennem to årtier. ”Som haven har ændret sig gennem tiderne, vil fremtidens have måske knytte sig til et skønhedsbegreb, der værdsætter biodiversitet, insekter, kryb og fugle, skønheden i en vildtvoksende græsplæne med mælkebøtter og tusindfryd, skønheden i en træstamme med svampe i alle farver, glæden ved at gå på opdagelse efter nye spirer og ukendte selvsåede arter. Det er en udvikling, der allerede ses også i byparker og i landskabsarkitekternes bestræbelser, og som måske kan udvide oplevelsen ved at forene æstetik, skønhed og sanselighed med ansvarlighed og omsorg, med care.”